Hogyan befolyásolja az IUD az időszakokat?

Az intrauterin eszköz (IUD) egy fizikai fogamzásgátló, amely a méhben található. Az IUD -k rendkívül hatékony, hosszú távú fogamzásgátló formák.

Kétféle IUD létezik, nevezetesen a hormonális és a nemhormonális. Mindkét típus megakadályozza a terhességet azáltal, hogy az anyagokat felszabadítja a nőstény reproduktív traktusba. A hormonális IUD -k szintetikus hormonokat bocsátanak ki, míg a nemhormonális IUD -k apró mennyiségű rézt bocsátanak ki.

IUD -k többféle módon befolyásolhatják az ember időszakát. Mindkét típusú IUD a beillesztés után azonnal nehéz vagy szabálytalan vérzést okozhat.

Bármely további menstruációs változás és tünet, amelyet a női tapasztalatok elsősorban az IUD típusától függenek. Azok, akik hormonális IUD -vel rendelkeznek, könnyebb vagy szabálytalan periódusokat tapasztalhatnak. Azok, akiknek réz IUD van, a szokásosnál nehezebb vérzést tapasztalhatnak.

Ez a cikk leírja, hogy a két típusú IUD hogyan befolyásolhatja az ember időszakát. Fontos információkat szolgáltatunk azok számára is, akik fontolóra veszik a fogamzásgátló módszerek megváltoztatását.

Miért befolyásolják az IUD -k az időszakokat?

Az emberek különböző változásokat tapasztalhatnak a korszakukban, az általuk használt IUD típusától függően.

Hormonális IUD -k

A hormonális IUD a méhbe engedi a progeszteron szintetikus formáját.

A levonorgestrel jelenléte segít megelőzni a terhességet. Ezt a következő módon végzi:

  • A méhnyak nyálkahártyája: Ez megnehezíti a sperma úszását és elérését.
  • Az endometrium elvékonyítása: Az endometrium a méh bélése. Rendszerint ennek a bélésnek meg kellvastan el kellva tartani a megtermékenyített tojás befogadására és táplálására.
  • Az ovuláció megakadályozása: A levonorgestrel megakadályozhatja a petefészek felszabadítását, de ezt nem követi következetesen. A levonorgestrel IUD fő mechanizmusa a méhnyak nyálkahártyájának megvastagodása és az endometrium elvékonyítása.

A hormonális IUD -k csökkenthetik az időszak tüneteit, például a hosszú távú vagy a nehéz periódusokat.

periódusok akkor fordulnak elő, amikor az endometrium eltűnik, és kilép a testből a hüvelyen keresztül. Mivel a Levonorgestrel vastaga meg az endometriumot, ebből az anyagból kevesebb van, hogy a periódusok könnyebbek és bátorságok legyenek.

Jelenleg négyféle hormonális IUD -t érhetnek el az Egyesült Államokban. Mindegyikük ugyanolyan hormont tartalmaz, de különböző időtartamra működik:

  • Mirena – legfeljebb 7 évig
  • liletta – legfeljebb 7 évig
  • Kyleena – legfeljebb 5 évig
  • Skyla – legfeljebb 3 év

Az IUD -k, amelyek a leghosszabb ideig működnek, a legnagyobb mennyiségű levonorgestrel -t tartalmazzák. Minél magasabb a hormon szintje az IUD -n belül, annál valószínűbb, hogy a felhasználó könnyebben él, vagy nincs időszak.

réz Iuds

A hormonális IUD -tól eltérően a réz IUD nem akadályozza meg az ovulációt. A réz IUD -k úgy működnek, hogy megakadályozzák a sperma elérését és megtermékenyítését.

abban a valószínűtlen esetben, ha megtermékenyítés történik, a réz IUD megakadályozza, hogy a tojás beültetjen az endometriumba.

Néhány ember nehezebb vérzést és hosszabb periódusokat tapasztalhat réz IUD -vel.

Egyéb potenciális mellékhatások Az orvosok társulhatnak a réz IUD -khoz:

  • Az időszakok közötti vérzés, vagy a foltosítás
  • A hát alsó részén görcsös vagy fájás
  • Szabálytalan periódusok

A mellékhatásoknak a réz IUD fogadásától számított 2–3 hónapon belül meg kell oldaniuk.

Tudjon meg többet a két típusú IUD -típus közötti különbségekről.

Mit várhat el

oly sok változóval, hogy figyelembe vegye, szinte lehetetlen megjósolni, hogy az egyén hogyan reagál egy adott IUD -ra.

Több hét vagy hónap is eltarthat, amíg a test alkalmazkodik egy új IUD -hez. A beállítási szakaszban az egyén megtapasztalhatja:

  • Szabálytalan periódusok
  • A szokásosnál nehezebb

A hormonális IUD -hez való alkalmazkodás

Az emberek világosabb vérzésre és kevesebb periódusra számíthatnak, ha alkalmazkodnak a hormonális IUD -hez. 5 -ből kb. 1 -ben a kiigazítási időszak után egyáltalán nem lehet periódus.

A réz IUD -hez történő beállítása

A nehéz vérzésnek kb. 3 hónappal a réz IUD fogadása után csökkennie kell.

Mivel a réz IUD -k nem szakítják meg az ovulációt, az emberek elvárhatják, hogy rendszeres időszakok legyenek.

mikor kell orvoshoz fordulni

Mind a hormonális, mind a réz IUD -k kellemetlen mellékhatásokat okozhatnak, ha az orvos illeszkedik egy IUD -hez.

Az emberek ideiglenes fájdalmat, vérzést vagy szédülést tapasztalhatnak, miután megkapta az IUD -t. Az embereknek kapcsolatba kell lépniük orvosukkal, ha ezek a tünetek 30 percnél hosszabb ideig tartanak.

Néhány nő azt tapasztalhatja, hogy testük kiüríti vagy elutasítja az IUD -t. Bizonyos esetekben az IUD egy része elmozdulhat a méhtől, vagy lyukaszthatja a méhfalat. Ha ez megtörténik, az orvosnak a lehető leghamarabb el kell távolítania.

Bár ritka, az emberek teherbe eshetnek egy IUD -vel. Ez súlyos egészségügyi szövődményekhez, például ektopiás terhességhez és fertőzésekhez vezethet.

Általánosságban az IUD -val rendelkező embereknek orvosi ellátást kell kérniük, ha megtapasztalják:

  • Szabálytalan vagy szokatlanul nehéz időszakok az első 6 hónap után
  • Hiányzik egy vagy több hétig tartó időszakban
  • Terhességi tünetek
  • Fájdalom a szex alatt
  • Szokatlan vagy rossz illatú hüvelyi kisülés
  • hasi fájdalom
  • Hidgázók

Változó fogamzásgátló

Azok az emberek, akik meg akarják változtatni a fogamzásgátlást, megvitathatják lehetőségeiket egy orvossal. Az orvos felméri az egyén káros mellékhatásainak kialakulásának kockázatát. Egyes tényezők, amelyeket az orvos figyelembe vehet, a következők:

  • Kórtörténetük
  • Jelenlegi egészségi állapotuk
  • Bármely gyógyszer, amelyet egy személy szed

A nem szándékos terhesség kockázata növekszik, amikor egy személy átvált a fogamzásgátló módszerekkel. Az orvosok megpróbálják elkerülni a védelem hiányosságait azáltal, hogy átfedésben vannak az új fogamzásgátlóval egy korábbi fogamzásgátló módszerrel.

Az embereknek fontolóra kell venniük az óvszer vagy a tartalék fogamzásgátlás valamilyen más formáját, amíg az új fogamzásgátló hatályba lép.

Takeaway

Az IUD -k biztonságos és hatékony fogamzásgátló lehetőségek. Az IUD -k megakadályozzák a terhességet azáltal, hogy hormonokat vagy nagyon kis mennyiségű rézet engednek a női reproduktív rendszerbe.

Azok az emberek, akik hormonális IUD -vel rendelkeznek, könnyebb menstruációs vérzést és kevesebb periódust tapasztalhatnak. Másrészt azok, akiknek réz IUD van, az első néhány hónapban súlyos vérzés tapasztalható.

Bár ritka, az IUD -vel rendelkező egyének terhessé válhat. Bárki, aki terhességi tüneteket tapasztal, terhességi tesztet végezhet, és azonnal kapcsolatba kell lépnie orvosával. Az IUD -vel történő terhesség növelheti a súlyos szövődmények kockázatát.

Bárki, aki fontolóra veszi a fogamzásgátló megváltoztatását, beszélhet orvosával. Az orvos gyakran javasolja a tartalék fogamzásgátlást, amíg az új fogamzásgátló hatályba lép.

  • fogamzásgátló/fogamzásgátlás
  • Szexuális egészség/STDS
  • Női egészség/nőgyógyászat

Az orvosi hírek manapság szigorú beszerzéssel bírnak Irányelvek és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a